BEHANDELINGEN

Het kan voorkomen dat het tandbederf tot de tandzenuw(pulpa) doordringt of dat een kies/tand zodanig afbreekt  dat een wortelkanaalbehandeling nodig is. Bij deze behandeling  worden de wortelkanalen schoongemaakt en opgevuld. filmpje endo

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst waarna op het implantaat een kroon kan worden geschroefd of vastgelijmd. Hierdoor wordt het ontbrekende gebitselement vervangen zonder dat aan de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden.

Een CEREC kroon wordt gemaakt met behulp van het computersysteem CEREC 3D. Allereerst wordt er door het systeem een scan van uw mond gemaakt. Dit heeft als groot voordeel dat er geen afdruk van uw kaak meer gemaakt hoeft te worden door te “happen”. De scan wordt naar de computer gestuurd, die er een 3D-weergave van maakt. Zo kunnen u en uw tandarts precies zien waar de kroon moet komen. Digitaal kan de tandarts dan een weergave maken hoe de vervangende tand eruit moet komen te zien. De situatie die de tandarts in het systeem schetst, kan direct door het apparaat worden gemaakt. Dat betekent dat de CEREC kroon snel klaar is en nog dezelfde dag kan worden geplaatst en vastgezet.  filmpje Cerec

Onze praktijk heeft ontdekt dat veel van de bovenstaande behandelingen terug te voeren zijn op een slechte occlusie. Occlusie is de wijze waarop tanden en kiezen met elkaar in contact komen wanneer wordt dichtgebeten. Met behulp van de T-scan kunnen wij dit analyseren en corrigeren. In een ideale situatie komen alle tanden tegelijkertijd op elkaar met dezelfde kracht. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van een ongebalanceerde occlusie die tot problemen kan leiden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Breuk van vullingen, kronen en bruggen
  • Gebroken tanden
  • Terugtrekkend tandvlees of losse tanden
  • Pijn in tanden, spieren of kaakgewricht
  • Tandenknarsen ’s nachts
  • Toegenomen hoofd en nekpijn
  • Grote slijtage aan tanden en gevoelige tanden

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

Tussen de tanden en het tandvlees bevindt zich een ruimte, de zogenaamde pocket. Gezonde pockets zijn ondiep en bloeden niet. Een ontsteking van het tandvlees kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. De pockets kunnen dan dieper worden doordat er sprake is van botafbraak rondom de wortels van een tand of kies. Op dat moment is er sprake van parodontitis: een vergevorderde ontsteking van het tandvlees en de steunweefsels rondom een gebitselement.

De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en dikte en worden tanden iets geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van uw tand beschermt.  Dit is een natuurlijk proces waar we meestal niets aan hoeven te doen.

Is een tand verkleurd om andere redenen dan kunnen we bleken. Eerst moet de tand goed schoongemaakt worden en daarna gebleekt.

Hiervoor zijn drie methoden die veilig zijn.

Lak, een heel dun laagje die u zelf kunt aanbrengen, werkt redelijk goed bij eenvoudige verkleuringen

Een gel, aangebracht in een op maat gemaakte houder, welke u zelf thuis moet vullen en een aantal malen enige uren in moet houden.

Of indien dit mogelijk is het bleken van binnenuit. Hierbij is de tand voorbehandeld met een wortelkanaalbehandeling. In de holte in de tand die dan is vrijgekomen kunnen we speciale bleekkorrels aanbrengen. Hier moet u vervolgens enige tijd mee rondlopen en na ongeveer een week worden de korrels ververst tot het optimale resultaat is behaald.

Bij alle bleekmethodes is het zo dat hoe eerder de behandeling plaatsvind, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Trainer (Myobrace van MRC)

Wanneer is een trainer noodzakelijk?

Bij een verkeerde manier van slikken (tong tussen de tanden i.p.v. tegen het palatum) en verkeerde spanning van de lippen ontstaat een verkeerde beet. Het slissen kan ook een oorzaak zijn van een openbeet. Vaak ontstaat tandsteen bij de ondertanden.

Wat doet een trainer?

Trainers zijn orthodontische hulpmiddelen om de dentale- en gezichtsontwikkeling van met name kinderen tussen de 5 en 15 jaar te verbeteren. Deze behandeling leidt tot een betere gezichtsontwikkeling bij kinderen. Het succes van deze behandeling is het corrigeren van de positie  en functie van de tong, het verkrijgen van de juiste manier van ademen via de neus en het trainen van de mondspieren (wangen en  lippen) om goed te functioneren waardoor de tanden in de juiste positie komen te staan.

De Myobrace® stimuleert de juiste  manier van slikken en ademhalen. Het gebruik van een trainer is een effectieve methode om een normale beet te herstellen. De noodzaak van een orthodontische behandeling kan daarmee geëlimineerd of sterk bekort worden.

Instructies:

De trainer dient gedragen te worden één uur overdag en na een adaptatieperiode van 2 weken ook ‘s nachts. Na  een half jaar kan beoordeeld worden of de behandeling  beëindigd wordt.

Zonder het dragen van een trainer is slechts weinig verandering.

Gebruik gewoon je tandenborstel om de trainer te reinigen. De tabletten Myoclean hebben een antibacteriële werking en kunnen 1 keer per week gebruikt worden, deze kunt u apart bij ons bestellen.

Hieronder vindt u een aantal filmpjes die kunnen helpen met de Myobrace oefeningen.

Bewust Ademhalen:

Correct Slikken:

Dragen Trainer:

Rust Positie: